125 gram gesneden andijvie 1,5 khd – 21,3 kcal – 1,6 eiw – 0,5 vet
150 gram gekruid rundergehakt 1,5 khd – 345 kcal – 30,0 eiw – 24,0 vet
1 bakje spekjes (100 gram optioneel) 0,5 khd – 240 kcal – 15,0 eiw – 20,0 vet
klont roomboter 0,1 khd – 74,5 kcal – 0,1 eiw – 8,2 vet 125 ml crème fraîche 2,75 khd – 418,8 kcal – 2,8 eiw – 43,8 vet
1 teentje knoflook, geperst 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
1 ei 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
50 gram geraspte belegen kaas 0,0 khd – 187,5 kcal – 9,7 eiw – 15,0 vet
1 theelepel Italiaanse kruiden peper nootmuskaat Totaal: 7,9 khd – 1369,9 kcal – 66,7 eiw – 117,3 vet

Bereiden

Zet de oven alvast op 210 graden voor straks, mag van onder en boven verwarmen, niet op hete ucht stand. In de koekenpan begin je de spekjes uit te bakken, als ze klaar zijn haal je ze er uit en bewaar je ze in een bakje voor straks. Doe bij het spekvet nog wat roomboter en rul het gehakt waar de Italiaanse kruiden ook door heen kunnen. Als de gehakt gaar is voeg je rustig al door elkaar scheppend de andijvie toe zodat het slinkt. Indien nodig een eetlepel water toevoegen en laten stomen met een deksel erop zodat het gaar kan worden. Niet te veel water. Als het gaar is, haal je het van het vuur en laat je het afkoelen. In een grote kom kluts je de eieren los samen met de crème fraîche en vervolgens de kaas, peper, knoflook, nootmuskaat en overige ingrediënten erdoor. Als de andijvie met het gehakt een beetje afgekoeld is, kan het samen met de spekjes in een ingevette ovenschaal. Let op dat er niet te veel vocht uit de andijvie mee komt in de bak. Giet het eimengsel er nu overheen en het is klaar voor de oven. Als het gemengd is kan het in een ovenschaal 40 minuutjes de oven in tot de andijvie quiche goudbruin is.