Ingrediënten saté

½ varkenshaas (± 125 gram) 0,0 khd – 131,3 kcal – 27,5 eiw – 1,9 vet
½ eetlepel sambal oelek 0,3 khd – 2,5 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
½ eetlepel citroensap 1,0 khd – 1,4 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
1 eetlepel ketjap manis 6,9 khd – 29,3 kcal – 0,3 eiw – 0,0 vet
2 eetlepels olijfolie 0,0 khd – 160 kcal – 0,0 eiw – 18,2 vet
1 teen knoflook 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
½ theelepel citroengras
½ theelepel kentjoer poeder (specifieke smaak, ruik er eerst even aan, bevalt het niet, laat het dan weg) te vinden bij de toko
½ theelepel gemalen komijn
klein stukje geraspte gember


Ingrediënten satésaus
2 eetlepels notenpasta (vind je bij de natuurwinkel of afdeling van de supermarkt) 5,8 khd – 193 kcal – 6,5 eiw – 15,5 vet
1 theelepel sambal oelek 0,1 khd – 1,2 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
1 eetlepel Japanse sojasaus (goed) 0,7 khd – 11 kcal – 1,0 eiw – 0,0 vet
of 1 eetlepel ketjap manis (lekker en slecht) 6,9 khd – 29,3 kcal – 0,3 eiw – 0,0 vet
1 eetlepel olijfolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet
1 klein teentje knoflook geperst 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
1 eetlepel room 0,3 khd – 33,5 kcal – 0,2 eiw – 3,5 vet
½ theelepel geraspte gember of mespunt gemberpoeder
½ theelepel gemalen komijn
1 theelepel citroengras
½ theelepel laospoeder

Ingrediënten roerbakgroenten


150 gram roerbak groenten, liefst zonder wortel want dat zit wat hoger in de koolhydraten 5,3 khd – 39 kcal – 2,3 eiw – 0,2 vet
scheutje Japanse sojasaus Kikkoman sojasaus Less Salt 0,7 khd – 11 kcal – 1,0 eiw – 0,0 vet
1 eetlepel olijfolie geschikt voor bakken of kokosolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet
1 ei 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
100 gram (5 centimeter) komkommer 1,3 khd – 13 kcal – 0,7 eiw – 0,4 vet
Totaal: 23,5/29,9 khd – 791,8/810,2 kcal – 47,2/46,5 eiw – 54,6 vet 
Bereiden Saté
Begin met de ingrediënten van de saté (marinade) behalve het vlees in een glazen kom te doen, de kom, groot genoeg om straks ook het vlees in te stoppen. Roer het geheel goed. Was vervolgens de varkenshaas onder de kraan en dep het droog met een wegwerpdoekje (geen idee waarom, maar de Indonesische mevrouw die me dit heeft geleerd liet me zweren dat ik het altijd zou doen) Snij de haas in blokjes van 2 cm in het vierkant en doe het dan in de marinade. Schep het boeltje goed om, dek het af met wat huishoudfolie en leg het kort weg.
Het is natuurlijk nog lekkerder om de saté al eerder op de dag te marineren. (Komt ze nu mee) maar met kort marineren smaakt het ook prima. Prik het vlees op stokjes, leg het op een ovenpapiertje, drup er met een lepel nog wat overgebleven marinade over en zet het in de oven, verwarmd van boven en onder op een graad of 170 met de timer op 20 minuten.
Satésaus bereiden
Gewoon alles bij elkaar in een steelpannetje, goed roeren en aanlengen met water tot de dikte die jij lekker vindt. Als het klaar is zet je het even uit zodat je het nog een minuutje kan warmen als de rest klaar is.
Roerbak bereiden
roerei
Ongeveer 10 minuten voor het vlees klaar is kan je beginnen met het roerbakken. Gebruik kokosolie of olijfolie en gooi eerst even een eitje in de wok of braadpan, rul het op en als het bijna gaar is gooi je het in een bakje. Veeg de restjes ei uit de wok en voeg zo nodig wat nieuwe olie toe. Vervolgens roerbak je de groente tot het gaar is, beetje knapperig laten vind ik het lekkerst. Vlak voordat het klaar is, kan er nog een scheutje Kikkoman en wat peper over. Zout hoeft niet want de sojasaus is al zout. Als laatste meng je het ei krum er door/over.
Inmiddels is de saté vast klaar, serveer de groente met wat ei er over, de stokjes saté er over en de notensaus ernaast. De komkommer in schijfjes erbij, lekker om in de satésaus te dippen. Eet smakelijk!eroverheen.