Ingrediënten


200 gram schone spruitjes 10,4 khd – 88 kcal – 4,6 eiw – 1,4 vet
75 gram spekjes 0,4 khd – 180 kcal – 11,3 eiw – 15,0 vet
1 eetlepel pijnboompitjes 2,1 khd – 91,7 kcal – 3,6 eiw – 7,6 vet
grove gemalen peper
olijfolie om in te bakken
Ingrediënten komkommersalade
½ komkommer (± 200 gram) 2,6 khd – 26 kcal – 1,4 eiw – 0,8 vet
1 eetlepel yoghurt 0,5 khd – 18,3 kcal – 0,7 eiw – 1,6 vet
1 eetlepel mayo 0,0 khd – 110 kcal – 0,2 eiw – 12,0 vet
1 eetlepel olijfolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet
1 eetlepel azijn
peper en zout naar smaak
Totaal: 16,0 khd – 594 kcal – 21,8 eiw – 47,5 vet


Bereiden


Als je de spruitjes schoon hebt gemaakt, kan je ze eerst even licht blancheren, ik doe dat met een stoompan door ze een minuut of 4 te stomen, maar het kan ook in een pan. Hou ze goed in de gaten, ze moeten mooi groen zijn en als je ze proeft moeten ze zeer knapperig zijn. Net niet gaar genoeg, want je gaat ze nog roerbakken.
Onder het blancheren bak je alvast de spekjes knapperig uit in een grote koekenpan of wok. In een kleine koekenpan rooster je de pijnboompitten, dit moet in een los pannetje want ze zijn voor dat je het door hebt zwart.
Als je een echte duizendpoot bent, maak je ook nog even de komkommersalade klaar in de tussentijd. Laat ik mijn man koken dan zorg ik ervoor dat hij alles één voor één doet Schil de komkommer, maak er dunne plakjes van met een mandoline. De dressing is alle overige ingrediënten goed mengen in een kommetje en daarna door de plakjes komkommer.
Als de spruitjes nog net niet gaar zijn, doe je ze samen met wat olijfolie in de wok en roerbak je het nog even een paar minuten op hoog vuur. Laat ze eerst even goed uitlekken als je ze gekookt heb in water. Wat grove peper erdoor, misschien wat zout als de spekjes dat al niet waren, pijnboompitjes er door en serveren maar!